انگیزه درونی دقیقا نقطه مقابل انگیزه بیرونی است. این انگیزه به خاطر رسیدن به رضایتی درونی در شما ایجاد میشود. در واقع، خود اعمال و رفتارها برایتان مهم هستند و به عاملی خارجی گره نمیخورند.
انگیزههای درونی به عنوان نوع مهمی از انواع انگیزش، به آن دسته از انگیزهها گفته میشود که منبع آنها درون فرد و در محیط خارج وجود ندارند. پاداشت هایی درونی هستند، و لزوما پاداش هایی ملموس نخواهد بود. فرد براساس میل باطنیاش دست به عمل میزند و به فعالیت خود جهت میدهد. چيزي كه باعث میشود فرد به عمل بپردازد موتورهایی درونی هستند که تا رسیدن فرد به هدف او را همراهي میكنند.
انگیزه پیشرفت ، پیوند جوئی و استقلالطلبی از انواع انگیزههای درونی هستند. وجود انگیزه درونی باعث میشود کارها را به خاطر لذتبخش بودنشان انجام بدهید نه بهخاطر پول یا تحسین دیگران.
چگونگی شکل گیری انگیزه درونی
شکلگیری انگیزه در دوران كودكي رخ ميدهد. شیوههای تربیتی و والدین ، الگوهای مناسب دوران کودکی که دارای انگیزههای بالای درونی باشند، اطلاع آموزش و پرورش و … ، از عوامل مهم و موثر در شکلگیری انگیزههای درونی هستند. اما شکل گیری و فعالیت این انگیزهها در تمامی سنین میتواند رخ دهد، ولی تاکید خاص بر دوران کودکی است.
اهمیت و نقش انگیزه درونی
انگیزههای درونی عمدتا کارایی و تاثیرات عمیقتری در طول زندگی فرد خواهند داشت. اين انگيزهها به عنوان ذخایری پر انرژی به شمار میروند که پایدارترند و عملکرد فرد را در حیطههای گستردهای تحت تاثیر قرار میدهند. بر این اساس وجود یک انگیزه درونی تاثیرات خود را را در جنبههای مختلفی از زندگی فرد ميگذارند، كه يكي از آنها ميل به پيشرفت است.