
انسان موجودی اجتماعی است و همین امر درک عمیق از فرایند ارتباطات و مهارتهای ارتباطی را ضروری میکند. مهارتهایی که برای موفقیت هر فرد در هر کسب و کار و روابط اجتماعی حیاتی است.
در میان مجموعه مهارتهای زندگی، شاید بتوان گفت مهارتهای ارتباطی بیش از سایر مهارتها مورد توجه قرار گرفته و معمولاً در سازمانها و محیطهای کسب و کار هم، منابع قابل توجهی صرف آموزش دادن و یاد گرفتن مهارتهای ارتباطی و دانش ارتباطات میشود.
همچنین تسلط کلامی به معنای شناخت کلمات و بهکارگیری درست آنها و مهارت در شفافترین و شیواترین بیان حرفها از کلیدیترین زیرمجموعههای مهارت ارتباطی است. اما بازیهای کلامی و ترفندهای کلامی و ایجاد ابهام و ایهام در گفتهها، توجه بیشتری را به خود جلب کرده است.
مهارتهای ارتباطی در دو نوع کلامی و غیر کلامی وجود دارد .
مهارتهای کلامی: مربوط به کلمات بیان شده و دیگر اصوات منتقل کننده اطلاعات و معانی
مهارتهای غیرکلامی: مربوط به زبان بدن
ما هر روز از طریق ارتباطات کلامی و غیر کلامی با دیگران ارتباط برقرار میکنیم و مهم است که بدانیم چگونه بهترین استفاده را از ارتباطات خود داشته باشیم. مهارتهای ارتباطی به توانایی انتقال اطلاعات به دیگران به طور موثر و کارآمد گفته میشود که میتواند ارتباطات فردی و تجاری فرد را بهبود بخشیده و موجب شود رضایت از زندگی و کیفیت زندگی فرد بالا رود. این مهارتهای ارتباطی است که تاثیرگذاری ارتباط را تعیین میکند.
در پژوهشهای مختلفی که در زمینه مهارت های اجتماعی انجام شده است، نشان داده شده است مهارت های ارتباطی در موارد مختلف میتواند کیفیت زندگی انسان را بهبود بخشد.
ارتباط خوب یکی از تواناییهایی است که اغلب نادیده گرفته می شود اما کسانی که این مهارت را دارند نسبت به کسانی که فاقد آن می باشند نفع می برند. خوشبختانه بسیاری از مهارت های ارتباطی قابل یادگیری هستند.